Do góry

Przekąski Przepis na:

Spaghetti z buraka z pieczarkami

Spaghetti z buraka z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 3442

Dodano:

Odsłon: 861

Zdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek.

Przygotowanie

  1. Makaron z buraka wyłożyć na gorącą patelnię z roztopionym masłem (2 łyżki), dodać cukier i ocet jabłkowy, przykryć i chwilę dusić. Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać bez przykrycia, aby odparować, ewentualny płyn.

  2. Szalotkę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle (3 łyżki).
    Pieczarki umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć około 5 - 7 minut. Dodać majeranek, tymianek, łyżeczkę soli i pieprzu oraz śmietanę i smażyć na małej mocy palnika do czasu delikatnego zgęstnienia śmietany.

  3. Spaghetti z buraka wyłożyć na talerz, na wierzch pieczarki z sosem i wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.

    Jeśli w Waszym sklepie nie ma jeszcze do kupienia gotowego spaghetti z buraka, to 2 buraki można pokroić nożem lub specjalną temperówką do warzyw na bardzo cienkie paseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń