Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 4197

Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • duży słoik prażonych jabłek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy rozwałkowane ciasto. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.

  2. W tym czasie przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier, później skrobię. Następnie wyciągamy ciasto, nakładamy na nie jabłka z cynamonem, na wierzch ubite białka. Ponownie piec około 22- 25 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń