Do góry

Dania główne Przepis na:

Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym

Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 905

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 2304

Do tego dania zainspirował mnie przepis Leona Knapskog, znanego restauratora z Norwegii. Nie do końca wierzyłam w różnorodność smaków, ale danie okazało się niebywale zaskakujące. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam odrobinę fantazji w postaci odświeżającej sałatki. Całość wspaniale zagrała, danie zdecydowanie wszystkich urzekło.

Składniki

  • 400 g filetu z tilapii
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • oliwa
  • Purée:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały i sól morska
  • Sos jabłkowy:
  • 175 ml soku jabłkowego jednodniowego *
  • 1 twarde jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz cytrynowy
  • Salsa z ogórków:
  • 300 g ogórków kwaszonych
  • 5 sztuk kolorowej papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Purée

    Selera i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości (ziemniaki i selera gotujemy osobno). Ugotowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na gładkie i jednolite purée.

    Sos jabłkowy

    Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy sok jabłkowy. Dodajemy pokrojone jabłko i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli sos zbyt zgęstnieje możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.

    Salsa z ogórków

    Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę konserwową. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki zalewy z papryki i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

    Ryba

    Rybę z każdej strony delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor.

    Notes

    - do sosu najlepiej użyć naturalnego soku jednodniowego. Soki w kartonach są zbyt słodkie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń