Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Autor: rurkazkremem

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 131

Dodano: 30.03.2018

Odsłon: 672

Pyszny tort, który znika w mgnieniu oka.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3,5 łyżki mąki tortowej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1l kremówki
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • alkohol do nasączenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od kremu. Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż do zagotowania (uważajcie, żeby nie przypalić). Chłodzimy 6-8h (a najlepiej całą noc).

  2. Pieczemy dwa biszkopty. Biszkopt biały: 3 Jajka ubijamy z 0,75 szklanki cukru na gładką masę. Składniki sypkie (0,75 szklanki mąki ziemniaczanej,
    0,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia, 2,5 łyżki mąki tortowej) mieszamy w misce. Stopniowo, na wolnych obrotach dodajemy je do ubitych jajek (można przesiać). Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C (w zależności od piekarnika) na około 20-25 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ biszkopt opadnie. Po upieczeniu, wyciągamy, czekamy aż ciasto ostygnie. Biszkopt czekoladowy: Ponownie wykonujemy ten punkt (robimy drugi biszkopt). UWAGA. Wykonujemy wszystkie instrukcje tak samo, poza jednym wyjątkiem: dajemy 1 łyżkę mąki oraz 1,5 łyżki kakao (składniki suche muszą być w tych samych ilościach w obu biszkoptach).

  3. Z upieczonych biszkoptów zdejmujemy wierzchnią część (delikatnie!). Dzielimy ciasto na pół za pomocą nitki. Nacięłam biszkopty na rogach i przecięłam je nitką.

  4. Kremówkę z czekoladą ubijamy na szybkich obrotach.

  5. Do 1/4 szklanki wódki dolewamy tyle samo wody przegotowanej. Pierwszy blat ciasta wkładamy na talerz i nasączamy. Nie należy dawać zbyt dużo alkoholu, ponieważ całkowicie zdominuje smak ciasta.

  6. Wykładamy 1/5 kremu, później jeszcze raz biszkopt (inny kolor), alkohol, krem i dwa razy ponownie to samo (układamy biszkopty na zmianę; ciemny-jasny, itd.). Została nam 1/5 kremu do wysmarowania brzegów ciasta.

  7. Wierzch ciasta możemy udekorować potartą czekoladą, kakao, wiórkami kokosowymi, itd. Brzegi ciasta wyłożyłam pokruszoną wierzchnią ciasta. Możecie użyć potartej czekolady, zostawiam do Waszej inwencji twórczej ;). Schładzamy tort w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń