Do góry

Desery Przepis na:

Tort motocyklisty

Tort motocyklisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1822

Dodano:

Odsłon: 112

Urodziny to specjalny czas na świętowanie. Jest to pierwszy dzień kolejnych 365 dni podróży. Obchody urodzin to tradycja, którą obserwuje się niemal we wszystkich kulturach świata. Tort stanowi ważny element tej uroczystości, może być również oryginalnym pomysłem na prezent. Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu angielskim, obłożone w 100% jadalną i bardzo słodką masą cukrową. Głównym jej zadaniem jest jednak sama dekoracja. O wyjątkowości tortów angielskich świadczy przede wszystkim ich pracochłonne przygotowanie. Potrzeba wielu godzin, by je wyprodukować, a co dopiero stworzyć z nich dzieło sztuki. By wyśniona struktura tortu angielskiego była realistycznie udekorowana, należy dopracować każdy detal i element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak.

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli
  • Biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • Krem ferrero rocher:
  • 500 g masła
  • 500 g mascarpone
  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 350 g nutelli
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 220 g wafelków orzechowych bez polewy
  • Nasączenie:
  • 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 1250 g masy cukrowej czarnej
  • 250 g masy cukrowej pomarańczowej
  • 250 g masy cukrowej żółtej
  • klej spożywczy
> 6 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie


  1. Biszkopt jasny

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

    Biszkopt ciemny

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

    Krem

    Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie

    Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok.
    Na paterze lub podkładce układamy jasny blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Przykrywamy ciemnym blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Tak postępujemy z każdym blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

    Notes

    - tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej
    - wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń