Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina duszona z ciecierzycą

Przepis dnia 2018-05-23
Wieprzowina duszona z ciecierzycą

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 3200

Dodano: 20.05.2018

Odsłon: 3950

Zdrowe, sycące i smaczne danie obiadowe. Potrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku z naszej strony.

Składniki

  • Biodrówka wieprzowa 1 kg (może być również łopatka lub karkówka)
  • Ciecierzyca 2 szklanki (sucha)
  • Czosnek 4 ząbki
  • Cebula 2 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Papryczka chili świeża 1 szt. lub 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • Kumin mielony 1 łyżeczka
  • Majeranek 2 łyżki
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Cząber 1 łyżeczka
  • Kminek 1/2 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Mąka pszenna 2 - 3 łyżki
  • Tłuszcz do smażenia 2 - 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby napęczniała. Następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 1,5 godziny.

  2. Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

    Cebule, czosnek i marchewki obrać i drobno pokroić i razem z mięsem dodać do ciecierzycy.

  3. Dusić pod przykryciem około 45 minut, następnie dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa i cieciorki. Co pewien czas zamieszać, jeśli wyparuje zbyt dużo wody, to ewentualnie dodać nieco gorącej wody. Pod koniec doprawić do smaku solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 22 maja Apetyczne mięsko:) Lubię mięso pachnące ziołami i przyprawami czyli coś dla mnie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń