Do góry

Desery Przepis na:

Wilgotna drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Wilgotna drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Autor: rurkazkremem

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 120

Dodano: 29.05.2018

Odsłon: 268

W moim ogrodzie kończy się sezon rabarbarowy, więc to już raczej ostatni przepis z rabarbarem. Ta drożdżówka nawet kolejnego dnia jest wilgotna.

Składniki

  • Drożdżówka:
  • -4 jajka
  • -0,75 szklanki cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -1 szklanka mleka
  • -0,5 kostki drożdży
  • -około 1kg mąki
  • -pół kostki margaryny
  • Kruszonka:
  • -75 gram tłuszczu (najlepiej masła)
  • -4 łyżki cukru
  • -6 łyżek mąki
  • -cukier waniliowy
  • -400 gram rabarbaru
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko.

  2. Drożdże wkładamy do szklanki, zalewamy margaryną z mlekiem i rozcieramy, aż do rozpuszczenia drożdży (wystarczy dodać tylko tyle, aby drożdże były przykryte).

  3. Do miski wrzucamy jajka, cukier, cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką.

  4. Dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałą margarynę z mlekiem, mieszamy.

  5. Dodajemy mąkę, mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.

  6. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3h (ciasto podwoi objętość).

  7. Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem, wyciągamy ciasto i rozciągamy na blaszce.

  8. Wykonujemy kruszonkę, do miski po cieście wrzucamy masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę (jeśli w misce są pozostałości po cieście, to je także wykorzystujemy do kruszonki). Łączymy składniki ręką; jeśli czujemy, że kruszonka jest zbyt mokra albo czujemy zbyt dużo kryształków cukru, to dodajemy mąki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha dodajemy tłuszczu.

  9. Kroimy rabarbar na kostkę, dodajemy do niego odrobinę mąki.

  10. Na ciasto wykładamy rabarbar, na to kruszonkę.

  11. Wkładamy drożdżówkę do piekarnika na około 40 min w temperaturze 50°C.

  12. Pieczemy drożdżówkę 20-25 min w temperaturze 150°C.

  13. UWAGA. Możecie do drożdżówki sok z cytryny i startą skórkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń