Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami

Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 6675

Dodano:

Odsłon: 579

Pomysł na żeberka z "Doradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy

Składniki

  • 800 g żeberek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą
  • 50 ml oliwy + do smażenia
  • do smaku: Owoce jałowca ok 8-10 szt, Majeranek suszony 1 łyżka, Papryka ostra mielona-szczypta, Sól morska, Pieprz czarny mielon
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy miód, oliwę i musztardę rosyjską. Doprawiamy ostrą papryką oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy żeberka,odstawiamy najlepiej na kilka godzin.
    Marchewki, seler naciowy i pietruszkę kroimy na paski. Cebulę siekamy w piórka.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy solą i pieprzem.
    Na patelni po żeberkach przesmażamy pokrojone warzywa. Dolewamy białe wino i pomidory pelati. Doprawiamy owocem jałowca (można dodać nawet kilkanaście ziaren). Dusimy 3-4 minuty.

  3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka i warzywa. Pieczemy ok. 1-1,5h w temperaturze 200˚C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 września Teraz to tylko mogę pomarzyć, o takim jedzonku, ale przyjdzie czas, że zrobimy małe szaleństwo :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń