Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 319

Dodano: 27.05.2018

Odsłon: 120

Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodnym zsiadłym, wiejskim mlekiem.

Składniki

  • ziemniaki 5-6 szt.
  • mostek wieprzowy 80 dag
  • cebula 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • smalec do smażenia
  • mleko zsiadłe 1 litr
  • rzeżucha do posypania
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko wiejskie 2 dni wcześniej przygotowujemy na zsiadłe. Z mostku wycinamy mięso, myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.

  2. W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy rzeżuchą i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń