Do góry

Desery Przepis na:

Zimowe gwiazdki

Zimowe gwiazdki

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2926

Dodano:

Odsłon: 1261

Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru pudru. Cudownie umilają nam ten przedświąteczny czas.

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta proszku do pieczenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
    Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

    Notes

    - do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon
    - kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni
    - z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń