Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Meksykańska.

Zupa Meksykańska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 7638

Dodano:

Odsłon: 5467

Sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym,a do tego prosta i szybka .

Składniki

  • 5 porcji
  • 500 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • pomidory rozdrobnione 720 ml(passata pomidorowa Italiamo)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w słupki.
    Kukurydzę i fasolkę odcedzić na durszlaku,przelać zimną wodą.
    Do mięsa mielonego wrzucić przyprawy:oba rodzaje papryki,oregano,kmin,przyprawa do mielonego,całość wyrobić dokładnie ręką.
    Na patelnie wlać 2,3 łyżki oliwy wrzucić cebulę z marchewką i podsmażyć,wrzucić mielone,podsmażyć,rozdrabniając mięso mielone łyżką,następnie wrzucić czosnek,i po 2 min.przełożyć zawartość patelni do garnka,zalać bulionem i gotować ok.20 min.
    Po tym czasie wlać passatę pomidorową,lub puszkę pomidorów w zalewie,doprowadzamy do wrzenia,wrzucamy kukurydzę z fasolką czerwoną i gotujemy dosłownie 5 min.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,podajemy ze świeżym pieczywem,posypaną tartym serem.
    Zupa jest pyszna,szczególnie gdy smaki dobrze się przegryzą.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń