Do góry

Dania główne Przepis na:

Chilli con carne z cynamonowym akcentem

Chilli con carne z cynamonowym akcentem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 61

Potrawa kojarzona z kuchnią teksańską i meksykańską. Pikantna, rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe popołudnia. Podaję dwie propozycje podania - pierwsza: klasyczna z sałatką i ryżem, druga: jako farsz do domowych burgerów. Obie wersje sprawdzą się wyśmienicie jako danie główne zarówno na obiad, jak i kolację. Burgery natomiast również jako lunch do pracy. Proponuję nieoczywisty składnik w postaci cynamonu nadającego potrawie szczególnego, trochę egzotycznego aromatu, a dodatkowo działający rozgrzewająco.

Składniki

  • 1 kg wołowiny - ja najczęściej używam ligawy
  • 1 kg pomidorów lima albo 2 puszki pomidorów z puszki
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki - żółta i czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • Szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • Sól - wedle uznania
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • Laska cynamonu
  • Gałąź rozmarynu
  • Łyżeczka pieprzu mielonego
  • Szklanka bulionu wołowego - ja używam bulionu własnej roboty
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę wkładamy w całości do żaroodpornego naczynia, dodajemy pomidory, podsmażoną paprykę i cebulę, zalewamy całość bulionem. Wsypujemy wszystkie przyprawy i wkładamy do piekarnika.

    Pieczemy całość 1 godzinę w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę, dodajemy fasolę i pieczemy jeszcze ok. dwóch godzin w temp. 160 stopni. Wyjmujemy laskę cynamonu. Zapewni ona delikatny aromat całemu daniu, nie narzucając się jednakże i nie psując naturalnego smaku potrawy.

    Długie pieczenie jest bardzo ważne, bowiem wołowina robi się mięciutka. Po tym czasie wyjmujemy całość z piekarnika i za pomocą widelca rozdrabniamy mięso i mieszamy całość. Wołowina powinna się rozpadać i być bardzo miękka.

  2. Tak przygotowane chilli con carne serwuję na dwa sposoby: albo z ryżem i sałatką lub też jako farsz do burgerów. Przy czym, w przypadku burgerów bułki zawsze przygotowuję sama. Przepis na pyszne bułeczki możecie znaleźć u mnie na profilu.

    Dodatki do burgerów są dowolne - w tym przypadku dodałam na spód guacamole, a na wierzch czarne oliwki, marynowaną w occie i miodzie cebulkę oraz mozzarellę. Sos do burgerów oczywiście pomidorowy z bazylią.

    Tak przygotowane chilli śmiało można mrozić i wykorzystać kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń