Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z zielonego kalafiora i żółtego sera

Kotleciki z zielonego kalafiora i żółtego sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 323

Pyszne i delikatne drobiowe kotleciki, z dodatkiem zielonego kalafiora oraz żółtego sera. Pieczone w piekarniku bez tłuszczu. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • Mielony filet z piersi kurczaka 500 g
  • Kalafior zielony 250 g
  • Ser żółty 100 g
  • Cebula czerwona 1/2
  • Jajko 1 szt
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • Świeży posiekany koperek 2 łyżki
  • Sól pół łyżeczki
  • Czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany pół łyżeczki
  • Kurkuma pół łyżeczki
  • Pieprz biały mielony pół łyżeczki
  • Pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • Papryka słodka mielona pół łyżeczki
  • Papryka ostra mielona pół łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotleciki z zielonego kalafiora i żółtego sera

Przygotowanie

  1. Umyj i oczyść zielony kalafior. Oddziel różyczki od korzenia (korzeń można obrać i zjeść lub dodać go do soku). Odmierz 250 g różyczek kalafiora i zmiel je na cienkich oczkach. Możesz też zetrzeć na tarce lub posiekać w blenderze.

    Filety z piersi kurczaka oczyść i umyj. Zmiel je na większych oczkach. Możesz również wykorzystać gotowe mięso mielone.

    W dużej misce umieść zmielonego kalafiora oraz filety z piersi kurczaka. Dodaj ser pokrojony w małą kosteczkę, posiekaną cebulę oraz świeży koperek. Dopraw: solą, czosnkiem niedźwiedzim i granulowanym, papryką słodką i ostrą, pieprzem białym i ziołowym, oraz kurkumą. Dla utrwalenia konsystencji wbij jedno jajko i dodaj trzy łyżki mąki ziemniaczanej.

  2. Połącz ze sobą wszystkie składniki w misce. Masę na kotleciki najlepiej "zagnieść" ręką. Mieszaj tak długo, aż masa zacznie się lepić i zrobi się "zbita".

  3. Na blaszce umieść papier do pieczenia. Kotleciki można piec bez dodatku tłuszczu. Nie przywierają do papieru, dobrze się odklejają. I nawet bez oleju są soczyste a nie suche.

  4. Formuj kotleciki o grubości ok. 2 centymetrów. Możesz zrobić to za pomocą foremki. Lub w tradycyjny sposób. Biorąc trochę masy w ręce, formując kulkę w zagłębieniu dłoni i spłaszczając trochę. Gotowe kotleciki układaj na papierze do pieczenia.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz kotleciki przez ok. 50 minut. Aż zrobią się złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku upieczone i soczyste.

    Sprawdzają się idealnie na ciepło do obiadu. Są smaczne również na zimno. Jako szybko przekąska albo dodatek do kanapki.

    Kalafior nadaje kotlecikom charakterystycznego smaku i soczystości. Ser przyjemnie się ciągnie i świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Dodatek przypraw zapewnia kuszący aromat i wyrazisty smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń