Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone ze szczypiorkiem

Kotlety mielone ze szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 2177

Przepis mojej mamy na tradycyjne (i zarazem najlepsze) kotlety z mielonej karkówki.

Składniki

  • 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 2 suche bułki
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • wegeta
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone ze szczypiorkiem

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wyjąć do miski.
    Suche bułki namoczyć w zimnej wodzie.
    W międzyczasie doprawić mięso (wedle smaku) wegetą, solą, pieprzem, dodać dwa jajka i pokroić szczypior.

  2. Kiedy bułki zmiękną - odsączyć/wycisnąć z nich nadmiar wody i dodać do mięsa.
    Potem wsypać pokrojony szczypior.

  3. Następnie dokładnie wymieszać mięso ze wszystkimi składnikami i odstawić uzyskaną w ten sposób masę na 10-15 minut aby nabrała smaku.

  4. Na patelni rozgrzać niezbyt głęboką ilość oleju.
    Z mięsnej masy formować kotleciki o owalnym kształcie i układać na patelni.
    Smażyć aż do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia wysmażenia.

    _______________________________

    Kotlety można podawać osobno z dodatkiem musztardy lub z ziemniakami oraz ulubioną surówką np. z buraczkami.


    Oczywiście polecam także odsączenie usmażonych kotletów z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń