Dania główne Przepis na:
Pasztet z cukinii z pieczarkami

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4792
Dodano: 24.09.2018
Odsłon: 13746
Składniki
- Cukinia 1 duża lub 2 małe
- Marchew 2 szt.
- Pieczarki 700 g
- Papryka 2 szt. (czerwona i żółta)
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Jajka 4 szt.
- Koperek 1 duża wiązka
- Kasza manna 3/4 szklanki
- Płatki owsiane 3 łyżki
- Płatki owsiane 1/2 szklanki (zmielić)
- Sól 2 łyżeczki
- Pieprz naturalny 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy 1 łyżka
- Kminek mielony 1 łyżeczka
- Tymianek 1 łyżeczka
- Majeranek 2 łyżeczki
- Imbir 1/2 łyżeczki
- Masło 50 g
- Masło klarowane do smażenia
- Składniki na 2 foremki o wymiarach: 28 cm x 8 cm x 6cm oraz 22 cm x 10 cm x 6 cm.
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli jest duża usunąć z niej miąższ z pestkami.
Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła klarowanego i dodać do tartej cukinii i marchewki.
Pieczarki oczyścić, pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soli.
Koperek i pietruszkę posiekać. -
Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut, aby kasza i płatki wchłonęły nieco płyn.
Przed pieczeniem pasztet wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. -
Pasztet piec przykryty folią aluminiową w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut. Na 10 - 15 minut przed końcem pieczenia pasztet rozkryć.
Komentarze do przepisu (3)

gochna55 11 października 2018Zgłoś do usunięcia
Cukinia i wszystko co najlepsze. Zabieram. :):)1 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 25 września 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczny pasztet!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 25 września 2018Zgłoś do usunięcia
Ależ on apetycznie wygląda!!!!!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz