Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 6015
Dodano: 19.02.2017
Odsłon: 2771
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Pomidory suszone z opakowania namoczyć w gorącej wodzie na około 6 minut, aby zmiękły, a następnie przełożyć je do oliwy i pozostawić na 20 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm.
Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Szpinak rozmrozić i jeśli są to całe liście pokroić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty.
Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili.
Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta.
Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut.
Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Porcja dla 3 - 4 osób.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)