Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową

Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4699

Dodano:

Odsłon: 317

Smaczne i bardzo zdrowe danie obiadowe. Ryba pieczona w mleczku kokosowym nabiera bardzo delikatnego i przyjemnego smaku.

Składniki

  • Pstrąg łososiowy lub łosoś 300 g
  • Ryż Basmati 125 g
  • Mleczko kokosowe 200 ml
  • Fasolka szparagowa świeża lub z puszki 250 - 300 g
  • Sos sojowy 4 łyżki
  • Miód naturalny 1/2 łyżeczki
  • Sok z limonki 3 łyżki
  • Imbir w proszku 1/2 łyżeczki (świeżego łyżeczka)
  • Pieprz i sól
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pstrąga oczyścić z łusek i ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

    Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut.

  2. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie:

    W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę, aby ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut.

  3. Świeżą fasolkę umyć, włożyć do lekko osolonej wody i gotować, aż będzie miękka, lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować.

  4. Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować).

  5. Na talerz wyłożyć ryż z fasolką, pozostawiając środek pusty. Z pstrąga zdjąć skórę, a mięso podzielić na mniejsze kawałki, włożyć je w pozostawione miejsce na talerzu i wszystko polać przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lutego 2018 Świetna rybka, bo pstrągów po sąsiedzku mam dziesiątki, więc wiem, co mówię ;)
Super, pyszne jedzonko :)
Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń