Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna zapiekanka z makaronem i wieprzowymi klopsikami

Pyszna zapiekanka z makaronem i wieprzowymi klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 361

Prosty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe zapiekane z makaronem, w pomidorowym sosie z dodatkiem zdrowego brokuła. Fantastyczne danie dla dzieci. Będą się nim zajadać.

Składniki

  • KLOPSIKI:
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • GARŚĆ KOPERKU
  • GARŚĆ ZIELONEJ PIETRUSZKI
  • 1 JAJKO
  • 1 ŁYŻKA KECZUPU
  • 1 MAŁA CEBULA
  • 2 -3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
  • 1 ŁYŻKA MAJERANKU
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • SOS:
  • 400 G KROJONYCH POMIDORÓW Z PUSZKI
  • 1 MAŁA CEBULA
  • 1 ŚREDNI BROKUŁ
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 6 ŁYŻEK STARTEGO CZEDARU
  • 2 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU
  • 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 1 ŁYŻKA OREGANO
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • POTRZEBNY BĘDZIE RÓWNIEŻ MAKARON PENNE 250 G
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pyszna zapiekanka z makaronem i wieprzowymi klopsikami

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWAĆ KLOPSIKI: CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W BARDZO DROBNA KOSTKĘ. PIETRUSZKĘ I KOPEREK DROBNO POSIEKAĆ. CZOSNEK ZETRZEĆ NA TARCE.

    WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA KLOPSY WRZUCIĆ DO DUŻEJ MISKI I DOPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM I MAJERANKIEM. CAŁOŚĆ BARDZO DOBRZE WYMIESZAĆ.

    Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI, O WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO. GOTOWE KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU PRZYKRYĆ FOLIA I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.

  2. PRZYGOTOWAĆ SOS: CEBULE OBRAĆ I DROBNO POKROIĆ. UMYTY BROKUŁ PODZIELIĆ NA MNIEJSZE RÓŻYCZKI. TAK PRZYGOTOWANE BROKUŁY BLANSZOWAĆ WE WRZĄCEJ, OSOLONEJ WODZIE PRZEZ 3 – 4 MINUTY. BLANSZOWANE BROKUŁY WYJĄĆ Z WRZĄTKU I PRZEŁOŻYĆ JE DO MISKI Z LODOWATA WODA, ABY ZATRZYMAĆ PROCES GOTOWANIA.

    NA PATELNI ROZGRZAĆ 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK I NA GORĄCEJ ZESZKLIĆ POKROJONA CEBULE. KIEDY CEBULA SIĘ ZESZKLI ZETRZEĆ DO NIEJ CZOSNEK I LEKKO PODSMAŻYĆ. NASTĘPNIE DODAĆ POMIDORY I DOBRZE DOPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM I OREGANO. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ.

  3. KIEDY SOS SIĘ ZAGOTUJE DODAĆ DO NIEGO KLOPSIKI. PATELNIE PRZYKRYĆ POKRYWKA I CAŁOŚĆ DUSIĆ RAZEM DZIESIĘĆ MINUT. W POLOWIE GOTOWANIA OBRÓCIĆ KLOPSY NA DRUGA STRONĘ.

  4. MAKARON UGOTOWAĆ WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU. POWINIEN BYĆ AL-DENTE. UGOTOWANY MAKARON ODLAĆ Z WODY I PRZEŁOŻYĆ DO PATELNI Z SOSEM I KLOPSAMI. MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM.

  5. DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE WYSMAROWAĆ POZOSTAŁA ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK. NA DNIE NACZYNIA WYŁOŻYĆ ODLANE Z WODY BROKUŁY. NASTĘPNIE WYLAĆ NA NIE SOS Z KLOPSAMI I MAKARONEM. CAŁOŚĆ POSYPAĆ SERAMI I PIEC W GORĄCYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 15 – 20 MINUT.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń