Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Przepis dnia 2020-07-30
Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 3798

Dodano:

Odsłon: 211

Lato w pełni! Stragany uginają się od wspaniałych, soczystych owoców, wygrzanych w letnim słońcu. Najchętniej wykorzystujemy je do ciast, deserów i przetworów, bądź po prostu jemy świeże, bo takie chyba są najlepsze. Jednak z owoców, można wyczarować również zaskakujące dania, gdyż świetnie komponują się z różnymi mięsami. Dla wielu z nas to połączenie wciąż pozostaje kontrowersyjnym pomysłem. Jednak nie jest to żadna nowa moda, czy orientalny smak, bowiem owoce z mięsiwem łączono już w dawnej Polsce, przed wiekami. W swojej kuchni często wykorzystuję owoce do wytrawnych dań. Morele świetnie się spełniają w tej roli, dlatego są moim ulubionym, owocowym dodatkiem do dań. Ich słodko-kwaśny smak idealnie kontrastuje z mięsem, nadając mu świeżości i lekkości. Zapraszam więc Was na pyszny obiad! Dziś w roli głównej delikatny schab w aromatycznym sosie z dodatkiem soczystych moreli. Ze szczyptą chili i nutką anyżu, która dodatkowo wzbogaca smak dania i zapewnia niesamowite doznania smakowe. Do tego neutralna kasza kuskus, która doskonale wchłania aromaty dania. Wspaniałe, letnie danie. Pyszne, lekkie i pożywne. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz czarny i sól
  • Sos morelowy
  • 6 sztuk moreli *
  • 3 łyżki konfitury morelowej **
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego
  • Kasza kuskus
  • 200 g kaszy kuskus
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Przygotowanie

  1. Morele obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Układamy mięso i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy masło, anyż i świeże morele. Podsmażamy chwilę, aż morele lekko skarmelizują się i zmiękną. Owoce delikatnie przekładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy gałązki tymianku oraz czosnek. Chwilkę podsmażamy, poruszając patelnią. Należy uważać, aby nie spalić czosnku.

  2. Sos morelowy

    Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość zalewamy wodą, dodajemy konfiturę morelową oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodajemy morele i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut

  3. Kasza kuskus

    Kaszę kuskus wsypujemy do miski. Miska powinna być na tyle duża, aby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość. Dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i delikatnie mieszamy widelcem.
    Na talerze wykładamy porcję kaszy oraz mięsa. Polewamy sosem z morelami i dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku. Smacznego!

    Odnośniki

    *dojrzałe, ale jędrne i twarde
    **użyłam domowe konfitury

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń