Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z piersi z kurczaka

Szaszłyki z piersi z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 56

Delikatne mięso z piersi z kurczaka w marynacie na bazie jogurtu z dodatkiem indyjskich przypraw, to pyszny i prosty przepis na łatwą przekąskę lub obiad.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • świeży imbir
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szaszłyki z piersi z kurczaka

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka opłukać pod zimną wodą, pozbyć się wszystkich niepotrzebnych części oraz oczyścić z kawałków tłuszczu i pokroić w cienkie paski.
    Tak przygotowane mięso umieścić w torebce do zamrażania lub w w szklanym naczyniu.

  2. 1/2 cebuli pokroić w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku drobno posiekać, a imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
    Następnie dodać do wcześniej przygotowanej w torebce lub szklanym naczyniu piersi z kurczaka.
    Po czym dodać także 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, sok z 1 średniej cytryny, 1 łyżkę przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy oraz 1/2 łyżeczki soli.
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki z mięsem z piersi z kurczaka.

  3. Tak przygotowane mięso z piersi z kurczaka z jogurtem i przyprawami marynować w lodówce co najmniej przez 4-5 godzin lub też przez noc.

  4. Po tym czasie marynowaną pierś z kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i podsmażać na zwykłym grillu, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
    Pamiętając aby przewracać szaszłyki co jakiś czas, aby podpiekały się równomiernie.

  5. Do szaszłyków - między kawałki z piersi z kurczaka - można także dodać swoje ulubione warzywa - cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i inne.

    Kiedy szaszłyki będą już pięknie podsmażone można podawać je osobno jako przystawkę lub też z ulubionym pieczywem, sałatkami albo wcześniej ugotowanym ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń