Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki zapiekane z serem

Ziemniaki zapiekane z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 551

Ziemniaki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera, z dodatkiem masła.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki zapiekane z serem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, przekroić na pół, ściąć wypukłe końce (tak aby można było na nich ułożyć plastry sera), opłukać i odsączyć na durszlaku.

  2. Naczynie żaroodporne posmarować niedużą ilością oleju.
    Następnie ułożyć w nim odsączone ziemniaki i posypać solą.

  3. Na posolonych ziemniakach ułożyć wcześniej pokrojony w plastry ser żółty. (u mnie zwykle gouda lub podlaski)
    Na każdym z ziemniaków oraz pomiędzy nimi dodać kawałki masła (ilość wedle uznania).

  4. Całość zapiekać około 90 minut w piekarniku (w zależności od tego jak bardzo przypieczony ma być ser).

    Po upieczeniu polecam odsączenie ziemniaków na ręczniku papierowym.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń