Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2960

Dodano:

Odsłon: 301

Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 50 g świeżych drożdży *
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • Pozostałe składniki:
  • 500 g mąki tortowej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka M
  • 1 żółtko
  • 70 g rodzynek
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • Lukier:
  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Zaczyn drożdżowy

    Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

    Ciasto właściwe

    Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką.
    Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut.

  2. Lukier

    Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę
    * suchych drożdży

    Notes

    - wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę
    - ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca
    - wyrabiane ręcznie jest jednak delikatniejsze i smaczniejsze
    - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń