Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka piernikowe z nadzieniem cytrynowym

Ciasteczka piernikowe z nadzieniem cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2287

Dodano:

Odsłon: 1474

Ciastka piernikowe w nowej odsłonie, bo z dodatkiem pysznego nadzienia cytrynowego. To wprost idealna przekąska lub deser, który osłodzi nawet najbardziej pochmurne i deszczowe dni.

Składniki

  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki melasy
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • DO NADZIENIA CYTRYNOWEGO:
  • 1/2 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • ok. 170 gram serka śmietankowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka piernikowe z nadzieniem cytrynowym

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić na bok.
    Wyjąć masło aby nabrało temperatury pokojowej.
    Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z 1 cytryny.
    Do miski dodać 3 i 3/4 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1,5 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli i dokładnie ze sobą wymieszać.

  2. Do drugiej miski dodać 3/4 szklanki masła (w temp. pokojowej), 3/4 szklanki brązowego cukru i przy pomocy miksera ubić na lekką i puszystą masę, po czym dodać 1 duże jajko i dokładnie zmiksować.
    Kiedy składniki się połączą dodać 1/3 wcześniej połączonych w oddzielnej misce suchych składników, następnie 3/4 szklanki melasy, kolejną 1/3 suchych składników, 3/4 szklanki maślanki i pozostałą część suchych składników, całość ciągle mieszając mikserem na małych obrotach, do czasu dokładnego połączenia się wszystkich składników.

  3. Z tak przygotowanego ciasta formować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze odpowiadającej nam wielkości ciastka.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. ok.10-15 minut, aż brzegi ciastek będą złotobrązowe, ale środek będzie jeszcze wilgotny.
    Gotowe ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  4. W międzyczasie do miski dodać 1/2 szklanki masła oraz ok. 170 gram serka śmietankowego i zmiksować na gładką, puszystą masę.
    Następnie stopniowo dodawać 2,5 szklanki cukru pudru, 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz drobno startą skórkę z 1 cytryny, miksować do połączenia i do czasu, aż nadzienie cytrynowe będzie lekkie i puszyste.

  5. Tak przygotowane nadzienie cytrynowe rozłożyć na połowie z upieczonych wcześniej ciasteczek piernikowych i przykrywać pozostałymi ciastkami.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń