Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10910

Dodano:

Odsłon: 1283

Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Składniki

  • 125 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady (ja użyłam gorzkiej)
  • 150 g czerwonej porzeczki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło, mąkę, migdały, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżką, można sobie ewentualnie pomagać drugą łyżką, spłaszczamy, w każdą porcję wkładamy parę sztuk porzeczek. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy, masa się nieco rozlewa. Pieczemy około 10 min w 180 stopniach lub do zrumienienia brzegów. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę, studzimy.
    Przepis z bloga Moje Wypieki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń