Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Katarzynka

Ciasto Katarzynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 119

Dodano:

Odsłon: 21696

Aromoatyczne, piernikowo-cynamonowe ciasto. W sam raz nie tylko na święta. Zamiast powideł ciasto możesz posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a zamiast pierników możesz położyć delicje.

Składniki

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy
  • ponadto:
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • około 500 g miękkich pierniczków nadziewanych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Katarzynka

Przygotowanie

  1. biszkopt:
    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodaj po 1 żółtku. Ubijając dodaj olej i ocet. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wylej na blachę, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przetnij na pół.

  2. krem:
    Z 1 litra mleka odlej 200 ml, pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Mąki wymieszaj z 200 ml mleka, wlej do gotującego się mleka z cukrem i ugotuj budyń. Wystudź.
    Wystudzony budyń utrzyj na puszystą masę z kostką miękkiego masła, dodaj olejek lub cukier waniliowy.

  3. Na pierwszą warstwę biszkoptu nasącz wodą z cytryną i cukrem, posmaruj powidłami. 1/3 kremu wyłóż na powidła, ułóż pierniczki, przykryj kolejną 1/3 kremu i połóż drugi biszkopt. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, posyp orzechami lub ulubioną posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń