Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto serowo makowe

Ciasto serowo makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 456

Dodano:

Odsłon: 3630

Wato poświęcić czas na jego przygotowanie

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • Masa makowa:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka maku
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać,dodać jajko,margarynę, cukier i resztę składników na ciasto. Zagnieść ciasto. 1/3 zamrozić a resztą wykleić blaszkę.

  2. Brzoskwinie odsączyć. Pokroić na plasterki i ułożyć na cieście.

  3. Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę wyłożyć na brzoskwiniach.

  4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z resztą składników na masę makową. Wyłożyć na masę serową.

  5. Zamrożone ciasto zetrzec na grubej tarce na masę makową.

  6. Sernik piec w temperaturze okolo 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 stycznia Super ciacho, 2w1 i to najbardziej ulubione przeze mnie :) Pycha, aż ślinka leci ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń