Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 1011

Dodano:

Odsłon: 20548

Kwaskowatość agrestu sprawia, że placek idealnie nadaje się na letnie upały

Składniki

  • ciasto:
  • maka tortowa 3 szklanki
  • masło lub margaryna 200 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • żółtka 5
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • dżem porzeczkowy 200 g
  • kakao 1 łyżka
  • agrest 400 g
  • pianka:
  • białka 5
  • cukier puder 1 szklanka
  • budyń waniliowy 1
  • sól szczypta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i natłuszczamy ją. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem i żółtkami (gdy ciasto jest bardzo suche można dodać ok. 2 łyżki śmietany). Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części (1 trochę większa). Pierwszą właśnie tą większą wyklejamy spód blaszki i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika (170 st.). Spód pieczemy ok. 15 min. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy ją i pozostałą białą część do zamrażalnika na ok. 1/2 godz. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy go, a następnie smarujemy dżemem. Na nim układamy agrest i ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodanym kakao. W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana bedzie bardzo gęsta porcjami wsypujemy cukier i budyń. Tak przygotowaną piankę rozkładamy na placek. Na wierzch ścieramy pozostałą białą część ciasta. Pieczemy ok. 45 min. w tem. 170 st. (gdy kruszonka mocno się zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia).


    Smacznego!!!


    WIĘCEJ CIEKAWYCH PRZEPISÓW NA CIASTA I NIE TYLKO ZNAJDZIESZ NA MOIM BLOGU

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 22 czerwca 2014 Agrest, porzeczki - skarby lata! Pyszne ciasto! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń