Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak w wersji ze świeżymi owocami. Oczywiście poza sezonem można użyć mrożonych śliwek lub powideł.
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 12500
Polecam przepis na smaczny domowy majonez bez konserwantów, który wykonamy w...
Odsłon: 2027
Pyszna pasta kanapkowa, świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i zarówno na p...
Odsłon: 301
Szybkie i bardzo smaczne ciasto włoskie 12 łyżek , miękkie i wilgotne pachnąc...
Odsłon: 207
Polecam przepis na smaczny domowy majonez bez konserwantów, który wykonamy w...
Odsłon: 2027
Pyszna pasta kanapkowa, świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i zarówno na p...
Odsłon: 301
Szybkie i bardzo smaczne ciasto włoskie 12 łyżek , miękkie i wilgotne pachnąc...
Odsłon: 207
Składniki
Margarynę pokroiłem na kawałki, dodałem mąkę, proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru i żółtka. Zagniotłem ciasto na gładką masę. Gotowe ciasto podzieliłem na dwie części, jedną wyłożyłem na blachę a do drugiej dodałem 2 łyżki kakao i wyrabiałem aż się do uzyskania jednolitego koloru.
Na ciasto w blaszce poukładałem połówki śliwek (skórką w dół) i posypałem kaszą manną która wchłonie sok. Śliwki powinny być bardzo gęsto, nikt nie chce dostać suchego kawałka... :P Następnie połowę brązowego ciasta starłem na dużych oczkach przykrywając owoce.
Z białek z połową szklanki cukru i mąką ziemniaczaną ubiłem pianę którą wyłożyłem na ciemne ciasto, a następnie pianę przykryłem pozostałą połową ciemnego ciasta znów tarkując.
Piekłem około 45 minut z termoobiegiem w 180 Stopniach na blaszce 25x40. Ciasto posypałem cukrem pudrem.
Polecam kruche ciasto ze śliwkami: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kruche-ciasto-ze-sliwkami,1931559,wini77.html
Przepisy Desery
Desery
Włoskie ciasto
Desery
Babka cytrynowa mojej mamy
Desery
Rolada z kremem karpatkowym
Desery
Pleśniak z jabłkami
Włoskie ciasto
Szybkie i bardzo smaczne ciasto włoskie 12 łyżek , miękkie i wilgotne pachnąc...
Odsłon: 207
Babka cytrynowa mojej mamy
Przepis z pożółkłych zapisków mojej mamy. Babka od lat obowiązkowo pieczona w...
Odsłon: 635