Do góry

Desery Przepis na:

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4645

Dodano:

Odsłon: 15092

Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wafli będzie taki, jaki będzie miała galaretka .

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu (na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może lekko się zagotować.
    Dodajemy śmietanę i teraz pilnujemy, aby nie wrzało. Ciągle mieszając, czekamy, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).

  2. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki (nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu.
    Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

  3. Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków wafla. Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej, moje na zdjęciu z galaretką cytrynową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń