Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas na żur możemy kupić, ale ten domowy, własnej roboty jest najlepszy. Zwłaszcza, że zrobienie go nie jest pracochłonne, wymaga jedynie czasu. Można zakwas zrobić dużo wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce. Na święta wielkanocne jak znalazł. Nasza receptura pochodzi od mamy babci Zosi i liczy sobie co najmniej 100 lat.
Domowy żur to smak mojego dzieciństwa. Jest o wiele lepszy i oczywiście zdrow...
Odsłon: 551
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3705
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 214
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3705
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 214
Składniki
Do słoika lub kamionki wlewamy wodę i wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy drewnianą łyżką, uprzednio wyparzoną, do połączenia składników. Dorzucamy przyprawy, przy czym czosnek rozgniatamy, przykrywamy cienką ściereczką lub gazą podwójnie złożoną. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Ważne, aby zakwas stał w miejscu bez dostępu światła, jeśli robimy go w słoiku. Kamionka jest lepszym rozwiązaniem, bo nie przepuszcza światła. Codziennie zaglądamy do zakwasu, zbieramy pianę i mieszamy krótko. Po trzech dniach zakwas zaczyna fermentować, po 6-7 jest już gotowy do użycia. Ma przyjemny, kwaśno-mączny zapach. Jeśli jednak chcemy zakwas użyć później, musimy wyłowić wszystkie przyprawy i zakręcić słoik. Z kamionki trzeba przelać oczyszczony z przypraw żur do słoika lub szklanej butelki i również zakręcić. Następnie wstawić do lodówki. Zakwas w lodówce można śmiało przechowywać do dwóch tygodni. Z tej ilości zakwasu ugotujemy 2-3 litry żuru.
Sposób kwaszenia barszczu żytniego według Marii Monatowej: " Litr mąki razowej żytniej lub dwie grysu żytniego zaparzyć kipiącą wodą na gęsto i postawić w ciepłem miejscu na 48 godzin. Gdy zacznie fermentować i ciasto rośnie do góry, zalać go zimną wodą i zostawić tak długo, aż zupełnie sklaruje. Potem zostawić w zimnie i czerpać wierzchem, aby nie zmącić, ile razy trzeba. Taki barszcz jest bardzo smaczny i zdrowy..."
Przepisy Dodatki
Dodatki
Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny
Dodatki
Chrzan domowy
Dodatki
Wielkanocny wieniec
Dodatki
Sos do sałatki gyros
Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny
Ajerkoniak w naszym domu nazywany był „damską wódką” i zawsze pojawiał się na...
Odsłon: 664
Chrzan domowy
Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 129