Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos do pizzy

Sos do pizzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4645

Dodano:

Odsłon: 6155

Aromatyczny i bardzo smaczny sos do pizzy, który również może zastąpić ketchup.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przed przeciśnięciem można go pokroić w plasterki i na 5 minut zalać łyżką oliwy, wtedy będzie delikatniejszy w smaku.

  2. Składniki na sos (oprócz soli i pieprzu) włożyć do rondla i gotować na małej mocy palnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania.
    Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić.

  3. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów.

    Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy 25 - 30 cm i zostaje jeszcze nieco jako dodatek po jej upieczeniu.

    Taki sos można wstawić do lodówki i stosować jako ketchup.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń