Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewający - podany na gorąco, orzeźwiający - podany na zimno. Jest to jedno z dań wigilijnych na Litwie. Bardzo smaczny i leczniczy: działa antyseptycznie na drogi moczowe i regenerująco na przewód pokarmowy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Owoce żurawiny myjemy, jeśli była zamrożona - to wcześniej rozmrażamy. Miksujemy na gładką masę. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy żurawinę. Tym czasem w kubku z wodą rozpuszczamy mączkę ziemniaczaną i ciągle mieszając, wlewamy do garnka z żurawiną. Dosładzamy cukrem do smaku. Gotujemy 5 min. Podajemy na ciepło lub zimno - obie wersje są pyszne.
P.S. jeśli ktoś nie posiada blendera czy miksera, to można żurawinę przetrzeć przez sitko. Ja robię to tak: sitko z żurawiną kładę na garnek, gdzie się zagotowuje woda i miażdżę owoce widelcem, pod wpływem ciepłej wody i pary owoce miękną, sok ścieka do garnka, a fusy zostają na sitku. Takie przecieranie zajmuje trochę dłużej czasu, ale warto, bo kisielek wyjdzie pyszny :)