Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
winko może być dodatkiem do obiadu jak i deserów
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 919
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 919
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
drożdże zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 3 dni. owoce myjemy . Jabłko przecinamy na cztery i usuwamy gniazdo nasienne. Jabłka przeciskamy przez sokowirówkę. miazgę pozostałą z owoców zalewamy 500ml przegotowanej i ostudzonej wody , odstawiamy miazgę na 5/6 godzin i przeciskamy przez płócienny woreczek . Oba soki mieszamy . Następnie gotujemy syrop z 1,5 litra wody i 60 dag cukru . przestudzony syrop mieszamy z matką drożdżową i sokiem . wlewamy do gąsiorka i zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną . odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 dni po tym czasie sok nam ładnie zfermentuje i zlewamy winko przez płócienną ściereczkę . płuczemy gąsiorek i wlewamy wino z powrotem . odstawiamy na 60 dni. po 60 dniach wino zlewamy do butelek .