Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki królewskie lub białe

Krewetki królewskie lub białe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 180

Dzień dobry wszystkim :) Dzisiejszym naszym daniem będą krewetki. Uwielbiane chyba przez większość :) Jak wszyscy wiemy są bardzo zdrowe ze względu na to, że zawierają one bowiem duże ilości kwasów omega-3, które neutralizują jego szkodliwe działanie. Poza tym krewetki charakteryzuje się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych i są bogate w witaminy i składniki mineralne. Dzięki temu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia. Poza tym stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w krewetkach jest prawidłowy, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, otyłości i nadciśnienia. Przekażę Wam w jaki sposób ja je przygotowuję a Was proszę o komentarze jak wyszedł przepis i czy przypadł do gustu :)

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krewetki królewskie lub białe

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy masło i dodajemy na prawdę odrobinę oleju, podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy już się wszystko ładnie zarumieni (uwaga żeby nie spalić) dodajemy krewetki ok 750gram - 1kg . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i polewamy wszystko białym winem. Co chwila przekładamy krewetki na drugą stronę. Jeżeli krewetki szybko wypiją dużą ilość wina należy dodać jeszcze trochę. Kiedy są juz ładnie zarumienione i mają ścięte wnętrze powoli wyjmujemy i polewamy sosem jaki został.

    Ja podaję krewetki najczęściej z ostrym sosem i bagietką czosnkową przy towarzystwie winka oczywiście :)

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń