Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne papryczki faszerowane serem

Pikantne papryczki faszerowane serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 119

Pikantne papryczki jalapeno nadziewane dwoma rodzajami sera zmieszanymi z cebulką i przyprawami to przepyszna i zaskakująca przekąska, którą zaskoczysz gości na każdego rodzaju imprezie.

Składniki

  • 12 świeżych papryczek jalapeno
  • ok. 115 gram sera śmietankowego
  • ok. 115 gram sera Monterey Jack
  • 3 zielone cebulki
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pikantne papryczki faszerowane serem

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
    Płytką blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. 12 papryczek jalapeno przekroić wzdłuż, a następnie zeskrobać łyżką żeberka i nasiona.
    3 zielone cebulki drobno pokroić.
    1 ząbek czosnku drobno posiekać.
    Drobno posiekać także listki kolendry w ilości 1/3 szklanki.
    Na tarce zetrzeć ok. 115 gram sera Monterey Jack.

  3. Do miski wrzucić ok. 115 gram sera śmietankowego, ok. 115 gram startego sera Monterey Jack, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry, 3 drobno pokrojone zielone cebulki, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki chili w proszku i 1/8 łyżeczki soli.
    Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby utworzyło jednolitą masę.

  4. Zewnętrzną część wszystkich papryczek jalapeno posmarować olejem.
    Następnie każdą połówkę papryki nadziać wcześniej przygotowanym serowym farszem i układać obok siebie, w jednej warstwie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Nafaszerowane papryczki wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut, lub do momentu gdy zmiękną ser na wierzchu osiągnie ulubiony przez nas stopień podpieczenia.

    Podawać na ciepło, posypane na przykład drobno posiekaną natką z pietruszki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń