Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomidory po bałkańsku

Pomidory po bałkańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 96

Dodano:

Odsłon: 1433

Niedrogie, smaczne, łatwe w przygotowaniu. Stanowi świetny dodatek do dań mięsnych z grilla jak również może być zarówno świetną przystawką i przekąską.

Składniki

  • Pomidory średniej wielkości dojrzałe, twarde, 8 - 12 szt.
  • Ser twardy typu Ementaler, 300 g
  • czosnek, 4 - 5 ząbków
  • majonez, 250 ml
  • jogurt naturalny 0%, 250 ml
  • Pieprz świeży grubo mielony, sól
  • sałata
  • oliwki zielone, 10 - 15 szt.
  • kukurydza konserwowa, 100 g
  • bazylia świeża
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pomidory po bałkańsku

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć. Odciąć w 4/5 wysokości i wydrążyć.

  2. Przygotowujemy nadzienie. Czosnek i oliwki bardzo drobno posiekać. Ser zetrzeć na małych oczkach. Kukurydzę odsączyć. następnie do miski wykładamy całość majonezu i jogurtu, po czym dodajemy kolejno: czosnek oliwki, ser i kukurydzę. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Całość doprawiamy pieprzem, solą do smaku i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

  3. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do wydrążonych pomidorów. Napełnione i udekorowane bazylią pomidory układamy na półmisku przystrojonym liściami sałaty.

  4. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń