Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22625
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44747
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22625
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44747
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Papryki należy obrać ze skóry,wykroić gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Następnie kroimy cebule w grube księżyce,a czosnek w plasterki. Wrzucamy wszystko do garnka i dusimy przez około 30 min.Doprawiając solą i pieprzem. A gdy trochę się poddusi podlać wodą i przykryć. W tym czasie kroimy bakłażana na równe plasterki około 5 mm i dobrze solimy i odstawiamy.Tak samo cukinie i pomidora ( wcześniej oparzając go i obierając ze skórki ) ( pomidora nie solić wcześniej gdyż puści soki). Wracamy do sosu.Gdy już papryka,cebulka i czosnek są miękkie to miksujemy na jednolitą masę ( w razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy ) Dodajemy bazylii i 3 łyżki śmietany i miksujemy ponownie. Gdy już masa będzie nam odpowiadała wlewamy ją do naczynia w którym będziemy piekli danie.
Warzywa układamy tak jak jest to widoczne na zdjęciu: Bakłażan , cukinia i pomidor w takiej kolejności. Następnie jeszcze delikatnie wszystko solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Nastawiamy piekarnik na 180/200 stopni,a nasze przepyszne danie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy sobie przez 45-50 min.Później ściągamy folie i jeszcze 20 min niech się piecze. Później wyłączamy piekarnik i niech przez 10 min dojdzie danie do siebie. Na talerzu układamy ładnie i polewamy zgrabnie sosikiem. SMACZNEGO :)