Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba w occie

Ryba w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 1793

Moje ulubione danie rybne

Składniki

  • ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula biała
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • jeden litr wody
  • 200 ml octu
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju. Słoiki myjemy i wyparzamy. Układamy rybę w słoikach. Cebulę kroimy w krążki - nie za grube i wkładamy do ryby. Dokładamy kilka sztuk ziela i ze dwa listki laurowe na słoik.
    Składniki zalewy pod postacią wody, octu, cukru i soli dodajemy do garnka i zagotowujemy delikatnie - tak żeby się cukier rozpuścił ale nie za mocno. Zalewamy rybę ( nie studzimy zalewy). Zakręcamy słoik. Ryba jest najlepsza po jednej , dwóch dobach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń