Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na słoną przekąskę. Dodatki można wymieniać w zależności od upodobań.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 253
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 253
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Składniki
Przygotowanie ciasta: Do miseczki wkruszyć drożdże, dolać ciepłego mleka oraz łyżkę cukru i mąki. Wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Do większej miski wsypać przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu: Twaróg utrzeć z 1 jajkiem i 4 łyżkami mleka. Pokroić w kostkę papryki. Posiekać oliwki i zieleninę. Twaróg połączyć z oliwkami, papryką oraz z zieleniną. Przyprawić solą i mielonym pieprzem do smaku
Gdy ciasto powiększy swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na 2 prostokąty o wymiarach ok. 30 x 40 cm, wyłożyć nadzienie, a brzegi posmarować białkiem. Całość zwinąć jak roladę (od dłuższego boku) i ostrym nożem pociąć w plastry o grubości ok. 2 cm.
Delikatnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy tak, aby ślimaczki się nie skleiły). Śmietanę połączyć z żółtkiem i posmarować nią ślimaczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C. i piec na jasnozłoty kolor (ok. 20 min).