Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki gotowane z cebulką i papryką

Ziemniaki gotowane z cebulką i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1315

Dodano:

Odsłon: 2841

Własnie kiedy myślałaś/eś, że ziemniaki nie mogą stać się ani trochę lepsze - ten przepis naprawdę Cię zaskoczy. Miękkie, ale nie rozgotowane, oraz idealnie doprawione, a ponad to gotowe w zaledwie 30 minut. Idealne dla każdego, bo wegetariańskie i bezglutenowe.

Składniki

  • ziemniaki
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • słodka papryka w proszku
  • 1/2 łyzki suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • garść posiekanej natki pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki gotowane z cebulką i papryką

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć w zimnej wodzie oraz dokładnie osuszyć.
    (nawet jeśli ktoś woli ziemniaki w skórce, do tego dania lepiej jest je obrać)
    Po czym pokroić w plastry grubości ok. 1,3 cm, przerzucić do garnka, zalać zimną wodą tak aby wszystkie były nią przykryte i stawić na duży ogień.
    Gotować przez ok. 16-18 minut (tak aby nie były rozgotowane, ale ugotowane al dente)

  2. W międzyczasie obrać dużą cebulę i pokroić ją w cienkie piórka.
    Na małej patelni i średnim ogniu podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.
    Po czym wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę.
    Mieszać od czasu do czasu aż będzie zeszklona.
    Po ok. 10 minutach cebulę zdjąć z ognia, doprawić suszonym tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie zamieszać.

  3. Ziemniaki powinny być już ugotowane, jeśli nie jest się pewnym zawsze można to sprawdzić wykałaczką - jeśli dają się łatwo przekłuć - są gotowe.
    Tak przygotowane, zdjąć z ognia i wyjąć na salaterkę przy pomocy łyżki durszlakowej.

  4. Tak przygotowane ziemniaki poukładać na płaskim talerzu, polać odrobiną oliwy z oliwek, doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki.

  5. Na każdym ziemniaku ułożyć wcześniej ugotowaną/podduszoną cebulę.
    Całość posypać drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem jeśli ktoś woli.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń