Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z pigwowca

Konfitura z pigwowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5674

Dodano:

Odsłon: 12755

Pigwowiec zawiera bardzo dużo witaminy C i jest bardzo ceniony, jako pomocnik w dbaniu o nasze zdrowie. Świetnie smakuje, jako dodatek do herbaty, ciasta, naleśników i innych deserów.

Składniki

  • Owoce pigwowca 1,2 kg
  • Cukier 1 kg
  • Woda 2 szklanki*
  • *szklanka to 250 ml
  • Jabłka lub gruszki 0,5 kg (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitura z pigwowca

Przygotowanie

  1. Owoce z pigwowca umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne z pestkami.

    Cząstki drobno pokroić albo poszatkować maszynką z nożykami do krojenia kapusty.

    Do gotującej się wody wrzucić pigwowca i gotować około 10 minut, po czym dodać cukier.

  2. Jeśli chcemy zrobić konfiturę z dodatkiem jabłek lub gruszek to, należy je obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do gotującego się pigwowca.

  3. Gotować co pewien czas mieszając, aż w garnku powstanie lekko gęstniejąca i szklista masa. Na początku gotowania zdejmować powstającą pianę.

    Im dłużej będziemy gotować, tym konfitura będzie coraz gęstsza i ciemniejsza. U mnie konfitura była gotowana 2 razy, gdyż obawiałam się, że będzie zbyt rzadka, dlatego jest też dość ciemna. Moim zdaniem nie ma potrzeby, aż tak długo gotować, gdyż pigwowiec zawiera dużo pektyn. Po wystudzeniu konfitura zrobiona z podanych proporcji na pewno będzie gęsta, chociaż po ugotowaniu jest dość rzadka.

  4. Słoiki umyć i wyparzyć np. w piekarniku albo w mikrofalówce ustawiając ją na maksymalną moc i czas 2 minuty. Do mikrofalówki nie wkładać zakrętek ani słoików z naklejkami w kolorze srebrnym lub z dodatkiem metali.

    Bardzo gorącą konfiturą napełnić słoiki, zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć i odstawić do wystudzenia.

    Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń