Do góry

Przetwory Przepis na:

Prażone jabłka

Prażone jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 1166

Prażone jabłka do słoików to smaczny, zdrowy i prosty dodatek do ciast, deserów, naleśników czy ryżu. Idealnie nada się na zimowe wieczory, zamykając smak i zapach lata w słoikach.

Składniki

  • Jabłko
  • Cukier
  • Cynamon
  • Woda
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prażone jabłka

Przygotowanie

  1. 4 kg jabłek (papierówek, lipcówek lub antonówek),
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki wody
    łyżeczka cynamonu (lub według uznania)

  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujmy na małym ogniu często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie masę jabłkową przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń