Do góry

Przetwory Przepis na:

Rydze w sosie własnym na zimę.

Rydze w sosie własnym na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 957

Tak przygotowane rydze idealne są do wykorzystania w zupie, różnego rodzajach farszy i sosów.

Składniki

  • rydze 70 dag
  • woda 1,5 litra
  • sól 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rydze w sosie własnym na zimę.

Przygotowanie

  1. Wymyte i ocieknięte rydze wkładamy do garnczka, wsypujemy sól i zalewamy wodą. Włączamy gaz i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po zagotowaniu wyjmujemy rydze łyżką cedzakową na sitko (durszlak) i niech ociekną. Ostudzone grzyby układamy do wcześniej wymytego słoika 900 ml. Gdy woda w której gotowane były grzyby ostoi się to delikatnie zalewamy grzyby w słoiku. Zakręcamy wieczko słoika i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Tak przygotowane we własnym sosie rydze możemy wykorzystać do sałatek, różnych farszów, zup itd...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń