Do góry

Sałatki Przepis na:

Rosyjska Sałatka Śledziowa Szuba.

Rosyjska Sałatka Śledziowa Szuba.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9597

Dodano:

Odsłon: 5714

Osobiście nie przepadam za śledziami,ale ta wersja sałatki śledzia pod futrem,jest rewelacyjna :-)

Składniki

  • 400 g matiasów lub śledzi wiejskich ze słoika
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ugotowane marchewki
  • 5 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 5 średnich ugotowanych buraczków
  • 5 ugotowanych jajek
  • majonez
  • sól i pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z racji tego,że nie przepadam za śledziami,jadam je od wielkiego dzwonu,na Wigilię z 2 razy w roku jak nas najdzie ochota.
    Miałam w słoiku zalane,wymoczone matiasy w oleju rydzowym ,oczywiście trochę przyprawiłam po swojemu,stały ok.tyg.można również użyć śledzi wiejskich ze słoika,następnie wyjęłam je z oleju,osuszyłam ręcznikiem,pokroiłam w kostkę,wymieszałam z drobno pokrojoną cebulą,i układałam na dnie salaterki lub kielichów,przesmarowałam warstwę śledzi z cebulką łyżką majonezem i starłam na tartce na małych oczkach ugotowaną marchewkę,na marchewkę starłam na dużych oczkach tarki warstwę ziemniaków,posypałam solą i pieprzem,posmarowałam majonezem,następnie położyłam warstwę buraczków,ja akurat nie gotowałam buraczków,bo miałam zaprawione swoje,także tylko wyjęłam ze słoika,buraczki smarujemy majonezem,ścieramy białka jajek na grubych oczkach tarki,przyprawiamy i na koniec ścieramy żółtka na drobnych oczkach tarki.
    Górę można posypać szczypiorkiem.
    Polecam wersję w salaterce-mniej pracy jak w kielichach ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń