Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2238

Dodano:

Odsłon: 1145

Prosta do przygotowania, sycąca sałatka makaronowa z tuńczykiem i warzywami w kremowym sosie to pyszny sposób na przekąskę lub drugie śniadanie. Idealnie nadaje się do zabrania ze sobą na wynos.

Składniki

  • ok. 450 gram makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie (ok. 340 gram)
  • 4 jajka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 szklanka posiekanego selera naciowego
  • 1 szklanka groszku
  • 4 łyżki sosu relish ogórkowy (Develey)
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • majonez
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Do garnka nalać wodę i zagotować na dużym ogniu.
    Kiedy będzie już ciepła doprawić solą do smaku, wymieszać, zmniejszyć ogień i wrzucić makaron. Gotować od czasu do czasu mieszając, aż makaron osiągnie ulubioną przez nas miękkość. Ugotowany makaron odsączyć na durszlaku.
    Do mniejszego garnka włożyć 4 jajka, zalać wodą, doprawić solą do smaku i ugotować na twardo. Ugotowane jajka obrać i pozostawić do ostygnięcia.

  2. W międzyczasie na sitku odsączyć tuńczyka z 2 puszek oraz groszek.
    Selera naciowego posiekać w ilości 1 szklanki.
    Czerwoną cebulę pokroić w kostkę.
    Ugotowane i zimne jajka pokroić w odpowiadającej nam wielkości kawałki.

  3. Do małej miseczki dodać 1 szklankę majonezu, 4 łyżki sosu relish ogórkowy oraz 1-2 łyżeczki musztardy i wymieszać na jednolita masę.

  4. Do dużej miski dodać ugotowany makaron, odsączonego tuńczyka, groszek, 4 pokrojone jajka, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, 1 szklankę posiekanego selera naciowego.
    Wszystkie składniki polać równomiernie przygotowanym w miseczce sosem, dokładnie ale delikatnie wymieszać, spróbować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

  5. Tak przygotowaną sałatkę podawać osobno wraz ze swoim ulubionym chrupiącym pieczywem lub też jako dodatek do innych dań.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 listopada 2020 Za tuńczyka dam się pokroić, zabić może nie, ale i tak uwielbiam wszystko, co jest z nim robione :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń