Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 313
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 313
Składniki
matiasy myjemy, osączamy, zalewamy mlekiem - moczymy ok. 1 godz.
ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w grubą kostkę
cebulę w półtalarki lub piórka - wg upodobań. możemy ją dodatkowo oprószyć odrobiną cukru i odstawić na ok. 15 min. aby puściła sok
wymoczone, osuszone matiasy kroimy w paski ok. 3 cm
do ziemniaczków dodajemy cebulę i śledziki
w osobnym naczyniu mieszamy sos: śmietanę z majonezem i przyprawami, octem i cukrem. jeśli uznamy, że jeszcze czegoś mu brak, przyprawiamy wg uznania. tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
gotową wstawiamy do lodówki na 24 godz. - jest smaczna dopiero, gdy się przejdzie:)
proporcje w przepisie są dowolne - ja zawsze mam z tym problem, dlatego wszystko robię na oko:)
smacznego:)