Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonym łososiem to świetna propozycja na wczesną wiosnę, gdy nie mamy pod ręką jeszcze świeżych, sezonowych warzyw. Możesz ją przyrządzić na lunch lub kolację. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania ryby. Usuń z łososia ości (najlepiej pęsetą) natrzyj go solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Włóż w folię aluminiową, zawiń w kopertę, dokładnie zawiń boki folii, przełóż na blachę i piecz ok. 20 minut w 200°C. Następnie wyjmij z pieca i pozwól w pełni ostygnąć.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i odstaw. Łososia pokrój na kwadratowe kawałki lub porwij widelcem. Obierz cebulę i posiekaj w cienkie piórka albo półplasterki. Umieść pokrojone ziemniaki, łososia, cebulę i umytą roszponkę w misce.
W miseczce połącz olej z 1 łyżeczką soku z cytryny, miodem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp posiekany koperek i szybko wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz dodać więcej cytryny, musztardy lub ząbek czosnku. Wylej sos do sałatki i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem ułóż na sałatce połówki albo ćwiartki ugotowanego jajka i od razu podawaj.