Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonym łososiem to świetna propozycja na wczesną wiosnę, gdy nie mamy pod ręką jeszcze świeżych, sezonowych warzyw. Możesz ją przyrządzić na lunch lub kolację. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5590
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5590
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania ryby. Usuń z łososia ości (najlepiej pęsetą) natrzyj go solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Włóż w folię aluminiową, zawiń w kopertę, dokładnie zawiń boki folii, przełóż na blachę i piecz ok. 20 minut w 200°C. Następnie wyjmij z pieca i pozwól w pełni ostygnąć.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i odstaw. Łososia pokrój na kwadratowe kawałki lub porwij widelcem. Obierz cebulę i posiekaj w cienkie piórka albo półplasterki. Umieść pokrojone ziemniaki, łososia, cebulę i umytą roszponkę w misce.
W miseczce połącz olej z 1 łyżeczką soku z cytryny, miodem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp posiekany koperek i szybko wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz dodać więcej cytryny, musztardy lub ząbek czosnku. Wylej sos do sałatki i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem ułóż na sałatce połówki albo ćwiartki ugotowanego jajka i od razu podawaj.