Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka colesław.

Surówka colesław.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11503

Dodano:

Odsłon: 1928

Pyszna, łatwa i szybka surówka z młodej kapusty. Idealny dodatek do obiadu, sekret tkwi w prostych składnikach, nic dodać nic ująć. Wiosna to najlepsza pora na tego typu dodatki. Surówkę wypatrzyłam u Madzi z Apetycznie – Klasycznie, i postanowiłam ją również przygotować dla moich domowników.

Składniki

  • mała główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebulka
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, można również użyć kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka colesław.

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, posolić, ugnieść i odstawić na 20 min. następnie odlać nadmiar wody i zetrzeć na tarce obraną marchewkę.
    Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, koperek posiekać również drobno i dodać do miski z kapustą.
    W małej miseczce przygotować sos, majonez, jogurt, cukier puder ,ocet winny lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, następnie całość przelać do miski z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń