Do góry

Sałatki Przepis na:

Warstwowa sałatka z tuńczyka

Warstwowa sałatka z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 2295

Sałatka jest bardzo lekka i świeża mimo że w jej skład wchodzi masło. Ono wprawdzie dodaje kalorii , ale zarazem jest tym czarodziejskim składnikiem, którego nikt nie wyczuwa bezpośrednio a który powoduje, że sałatka jest smaczna kremowa i puszysta . Smacznego ))))

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka  w sosie własnym (min. 170g)
  • 4 ugotowane jajka
  • żółty ser w kostce - ilość objętościowo jak 2,5 jajka
  • masło ZAMROŻONE ! - ilość  objętościowo jak 2 jajka
  • 1 cebula wielkości 1,5 jajka
  • majonez - ja do tej sałatki kupuję w tubie, bo wygodnie się go aplikuje
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jest kilka sposobów postępowania -
    możemy wszystkie składniki zetrzeć na tarce bezpośrednio do salaterki ( istnieje ryzyko ubrudzenia brzegów miseczki ), lub zetrzeć składniki oprócz masła do osobnych naczyń, i delikatnie przełożyć do tego właściwego - tak aby nie uklepać składników i nie ubrudzić naczynia. Masło musi być zawsze starte bezpośrednio , bo jak się rozmrozi to go już nigdzie nie przełożymy .Można również wszystko po kolei zetrzeć na duży talerz i powstawanie z tego taki fajny kopiec

  2. Cebulę posiekaj drobno
    Tuńczyka odcedź i rozdrobnij delikatnie
    Oddziel żółtka od białek
    TYLKO żółtka ścieramy na drobnych oczkach
    Białka, ser, masło , ścieramy na grubych oczkach

  3. Do salaterki wkładamy po kolei :
    1. białka
    2. 1/2 tuńczyka
    3. 1/2 sera
    4. majonez
    5. cebulkę
    6. 1/2 tuńczyka
    7. masło starte bezpośrednio
    8. 1/2 sera
    9. majonez
    10. żółtka
    Dekorujemy wg uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń