Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bananowe placki z emulsją cytrynową – Puszyste, bardzo delikatne placuszki, które wraz z bananem tworzą niezwykły duet. Są bardzo zdrowe, ponieważ zamiast mąki pszennej do zespołu wchodzi razowa. Towarzystwo dosładza miód. Bananowe okręgi rosną niczym biszkopt w piecu. Całość kontrastuje gęsta jak syrop emulsja cytrynowa. Zrób komuś dobrze takim śniadaniem!
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 126
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2679
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 273
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2629
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 126
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2679
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 273
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2629
Składniki
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i wszystko razem mieszamy do połączenia produktów.
Rozgrzewamy patelnię. Na jednego placka potrzebujemy dwie łyżki naszej masy. Za pomocą łyżki formujemy masę w okrągły kształt. Gdy się zarumienią obracamy na drugą stronę. Gotowe bananowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Na suchą patelnię wlewamy nasz likier. Gotujemy przez 1 minutę po czym dodajemy masło cały czas mieszając – aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny (wedle gustu z kwasowością). Redukujemy emulsję do gęstej konsystencji. Gotową emulsją polewamy placki.